Anasayfa  | letiim Metin Soylu Facebook Metin Soylu Twitter

 

 
YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR BASIN ODASI
 
   Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir tüm seçkin kitapevlerinde!      Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi ÇIKTI!     
 



Topkapý Sarayý, 25 yýl sonra haritayý sergilemeye baþladý ama tartýþma bitmedi…

 
“Piri Reis Haritasý Gerçek mi? Sahte mi?”

Araþtýrmacý yazar Metin Soylu ve Hattat Fuat Baþar’ýn 14 Ocak 2013 tarihinde Habertürk TV Öteki Gündem Programý’nda “Ýstanbul Topkapý Sarayý’ndaki Piri Reis Haritasý’nýn orijinal olmayabilir” iddialarýyla adeta gündeme oturan “Piri Reis Haritasý Gerçek mi?” tartýþmalarýna Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay’dan bir açýklama geldi. 23 Ocak 2013 tarihinde Ýstanbul Topkapý Sarayý’nda 25 yýl sonra ilk kez sergilenen Piri Reis Haritasý’na iliþkin Bakan Günay, ''Haritamýz, Topkapý Sarayý emanetinde duruyor. O haritayla ilgili Enderun Avlusu'nda bir sergimiz var. Haritanýn gerçekliði konusunda bir takým spekülasyonlar vardý. Piri Reis haritasýnýn zarar gördüðü, hatta elde olmadýðý, replikasýnýn olduðu yönünde bazý spekülasyonlar vardý. Bunlar gerçek dýþý açýklamalardýr'' diye konuþtu.


Araþtýrmacý yazar Metin Soylu, yapýlan açýklamaya iliþkin þunlarý söyledi:
“1998, 2005 ve 2012 yýllarýnda Ýstanbul Topkapý Sarayý’nda bir türlü sergilenmeyen Piri Reis Haritasý’nýn nedenini yetkililere sorduðumda –Yýprandýðý gerekçesiyle depoya kaldýrdýk. Sergilemiyoruz- þeklinde yanýtý ben deðil Ýstanbul Topkapý Sarayý Yetkilileri vermiþtir. Hatta Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na  “Piri Reis Haritasý’nýn orijinal mi yoksa sahte mi?” olup olmadýðýna dair yapmýþ olduðum 10.10.2012 tarihli ihbarým neticesinde 04.01.2013 tarihli 63349525-821.00-2563 sayýlý cevabýnda “Söz konusu eserin organik nitelikli ve hassas bir yapýya sahip olmasý, mevcut halde sabit ýsý ve nem ortamýnda muhafaza edildiðinden herhangi bir fiziki müdahalede kolaylýkla tahribata uðrayabilme olasýlýðýnýn bulunmasý nedeniyle eser üzerinde herhangi bir incelemede bulunulmasýnýn uygun görülmediði”  þeklinde resmi bir cevap verilmiþtir. Sayýn Bakanýmýzýn açýklamasý ise bugün haritanýn yýpranmadýðý saðlam olduðu yönündedir. Peki, saðlam olan harita 25 yýldýr bugüne kadar neden sergilenemedi? Saðlam olan haritayý 25 yýldýr neden depolarda saklama gereði duyduk? Ayrýca saðlam olan harita bugün neden kriminale giremiyor? Ortada bir ihbar var. Yetkililerin bu ihbarýmýzý dikkate almalarýný bekliyoruz. Þunu merak ediyorum: 25 yýldýr sergilenmeyen Piri Reis Haritasý 9 gün içinde nasýl oldu da sergileniverdi? Saðlam olan harita UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý sebebi ile neden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sergilenmesi için önceden bir çalýþma yapýlamadý?

Piri Reis Haritasý’nýn Þifresi adlý kitabýmda kamuoyu ile paylaþtýðým “Yazarýn Özel Notu” adlý bölümde Hattat Fuat Baþar’a 1987 yýlýnda Topkapý Sarayý’ndan gelen yetkililerin “Muhteþem Süleyman Sergisi” sebebi ile yeni bir Piri Reis Haritasý yaptýrmalarýdýr. 2005 yýlýnda Hattat Fuat Baþar bana þu olayý anlatmýþtý:
“25 Ocak 1987 tarihinde Amerika Washington’da ‘Muhteþem Süleyman adýnda bir sergi düzenlenmiþti. O yýllarda Topkapý Sarayý’ndan pek çok tarihî eser de Amerika’ya sergilenmek üzere götürülmüþtü. Bana bir müddet sonra Ýstanbul Topkapý Sarayý’nda ders veren bir kiþi gelip ‘Muhteþem Süleyman Sergisi sebebi ile Piri Reis’in orijinal haritasý da Washington’a gitti. Hocam biz ayný ölçülerde benzer bir harita hazýrladýk. Malum turistler geldiði zaman en azýndan bunu sarayýmýzdaki sergide görsünler, boþ kalmasýn. Sizden ricamýz bu çizdirdiðimiz harita üzerine siz Osmanlýca yer isimlerini yazar mýsýnýz?’ dedi. Bende tamamen vatanperver duygularla ‘Elbette seve seve… Yeter ki kültürel bir hizmet olsun’ düþüncesiyle üstelik bu hizmet karþýlýðýnda para bile talep etmeden benden isteneni yaptým.” beyanýna istinaden þimdi Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn ve Ýstanbul Topkapý Sarayý Müdürlüðü’nün aþaðýdaki sorularýma cevap vermelerini rica ediyorum.

1)  Gösterilen Piri Reis Haritasý’nýn orijinal mi yoksa sahte mi olduðunu kriminale girmeden nereden bileceðiz?

2)  Eðer bu harita orijinal ise o yýllardaki Topkapý Sarayý yetkililerince 1987 yýlýnda Hattat Fuat Baþar’a deri üzerine çizdiren harita þimdi nerede?

3)  Söz konusu harita orijinal ise Latin Amerika hattý üzerindeki sol tarafta yer alan ve Kristof Kolomb’a atýfta bulunan bölümün sonradan harita üzerine iþlenmiþ olduðu yönünde çok ciddi iddialar var. Bu haritanýn bir gerçeði aydýnlatmak anlamýnda kriminal laboratuarlarýnda incelemeye alýnmasý Türk Tarihi açýsýndan önem arz etmez mi? Neden Avrupa denizcilerini Piri Reis’in haritasýna ortak ediyoruz?

4) 500 yýllýk harita 475 yýldýr saðlamdý. (Bugün de saðlam olduðu söylendi) O halde 1987 yýlýnda Muhteþem Süleyman Sergisi’nden sonra 25 yýldýr neden sergilenemedi?

Araþtýrmacý Yazar Metin Soylu söz konusu sorularýn yanýtlarýný alabilmek için ayrýca Cumhurbaþkanlýðý’na da Piri Reis Haritasý’nýn soruþturulmasý için talepte bulunacaðýný ifade etti. Soylu; “Piri Reis Haritasý’nýn 1987 yýlýnda Muhteþem Süleyman Sergisi nedeni ile el memleketlerinde bir yýl boyunca sergilendiðini bu yüzden UNESCO 2013 DÜNYA PÝRÝ REÝS YILI sebebi ile 01 Ocak 2013 – 31 Aralýk 2013 tarihleri arasýnda Türk Milleti’nin görmesi için -madem ki bu kadar saðlam bir harita!- sergilenmeye devam edilmesini ümit ediyorum” dedi.

Son olarak Hattat Fuat Baþar ise “Topkapý Sarayý’na mutlaka gidip þu anda sergilenen haritayý göreceðim. Çok merak ediyorum acaba þu anda sergilenen harita bana 1987 yýlýnda Ýstanbul Topkapý Sarayý yetkililerince deri üzerine çizdirilen taklit harita mý deðil mi? Þayet harita orijinal ise bana çizdirdikleri haritayý arþivlerinde mi saklýyorlar kendilerine bunu da soracaðým” dedi. Baþar orijinal Piri Reis Haritasý’nýn sol tarafýnda “Kristof Kolomb’tan yararlandým” þeklindeki yazý karakterlerin farklý olduðunun altýný tekrar çizip “Bu haritanýn mutlaka kriminal laboratuarlarýnda incelenmesi bir tarihi gerçeðin gün yüzüne çýkmasý açýsýndan oldukça önem arz etmektedir” diye konuþtu.







 
 
Metin Soylu'nun hangi kitabýný daha baþarýlý buluyorsunuz?
Hepsi
Afet Okulu
Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir
Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi
  
 
 

 

ANA SAYFA YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR LETM
Siteden yararlanrken gizlilik ilkelerini okumanz tavsiye ederiz.
2024 Tm haklar sakldr.
zinsiz ve kaynak gsterilemeden yaynlanamaz.


izginet & Mehmet CAN