Anasayfa  | letiim Metin Soylu Facebook Metin Soylu Twitter

 

 
YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR BASIN ODASI
 
   Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir tüm seçkin kitapevlerinde!      Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi ÇIKTI!     
 



Google Piri Reis’i unutmadý


UNESCO, 2013’ü Piri Reis’in Dünya Haritasý’nýn 500’üncü yýlý olarak ilan etmiþti. Google, dünyaca ünlü Türk Amirali Piri Reis’i bugün için hazýrladýðý doodle ile andý. Google bu kez Piri Reis Haritasý’ný ana sayfasýna taþýdý. 09.11.1929 tarihinde Ýstanbul Topkapý Sarayý Müze haline getirildiði esnada Harem Dairesi’nde bulunan esrarengiz haritaya iliþkin yýllardýr tartýþmalar sürerken, bundan tam 500 yýl önce Piri Reis’in bu haritayý nasýl çizdiðinin sýr perdesi bir türlü aralanamadý. Haritanýn en büyük özelliði bugün uzaydan çekilen dünya fotoðraflarýyla ölçümlerinin hatasýz olmasýdýr.
1513 yýlýnda Piri Reis tarafýndan çizilen bu harita üzerindeki 4 numaralý notta büyük denizci bir not düþmüþtü. Söz konusu notta: “Bu harita 1513 yýlýnýn 9 Mart-7 Nisan günleri arasýnda Kemal Reis’in kardeþinin oðlu Ünlü Piri Ýbn Hacý Mehmet (Piri Reis) tarafýndan Gelibolu’da çizilmiþtir.” ifadeleri yer almaktadýr.

Piri Reis, 1492’de keþfedilen Yeni Dünya’ya ait olan ilk haritasýný, Miladi takvime göre 1513 yýlýnýn muharrem ayýnda tamamladý. 1513’ün muharrem ayý, 9 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasýna denk geliyor. Buradan yola çýkarak UNESCO 2013’ü Piri Reis haritasýnýn 500’üncü yýlý ilan ederken, haritanýn tamamlandýðý tarih kabul edilen 7 Nisan, Google tarafýndan özel bir doodle ile anýldý.

Araþtýrmacý yazar Metin Soylu konuyla ilgili olarak þunlarý söyledi:
“Türk Denizcisi Piri Reis’i unutmadýðý için Google’ý yürekten tebrik ederim. Elbette UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 2013’ü Piri Reis Yýlý olarak ilan etmesi emperyalist bazý çevrelerce eleþtirilmiþ hatta UNESCO’ya hakaret edilecek boyutlarda yayýnlar yapýlmasýna neden olunmuþtu. Nedense emperyalist bu çevreler, Piri Reis’in denizcilik tecrübelerini küçümsüyor, haritasýný önemsizleþtirmek için büyük çaba sarf ediliyor hatta bunu her fýrsatta medyada tekrarlamayý sürdürüyor. Ayný emperyalist bilim adamlarý ve medya organlarý 1492 yýlýnda gittiði yerleri Amerika deðil de Hind Adalarý zanneden amatör bir denizci olan Kristof Kolomb’a övgüler yaðdýrmayý sürdürüyor.  Türk Milleti’nin uyanýk olmasýný 2013’te Piri Reis’i ve onun eserlerini baðrýna basmasýný dilerim. Google, Piri Reis’e verdiði bu destekle söz konusu bu emperyalist çevrelere de en büyük cevabý verdiðini düþünüyorum.
Ýyi ki varsýn GOOGLE!”







 
 
Metin Soylu'nun hangi kitabýný daha baþarýlý buluyorsunuz?
Hepsi
Afet Okulu
Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir
Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi
  
 
 

 

ANA SAYFA YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR LETM
Siteden yararlanrken gizlilik ilkelerini okumanz tavsiye ederiz.
2024 Tm haklar sakldr.
zinsiz ve kaynak gsterilemeden yaynlanamaz.


izginet & Mehmet CAN