Anasayfa  | letiim Metin Soylu Facebook Metin Soylu Twitter

 

 
YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR BASIN ODASI
 
   Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir tüm seçkin kitapevlerinde!      Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi ÇIKTI!     
 



"Harita Üzerinde Tahrifat Var"

“UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý” sebebi ile 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sergilenmesi beklenen ancak Topkapý Sarayý’nýn sergilemediði haritaya ilk tepkiyi Piri Reis Haritasý’nýn Þifresi’nin yazarý Metin Soylu verdi. Araþtýrmacý yazar Soylu, 14 Ocak 2013 tarihinde Habertürk TV Öteki Gündem programýnda Kültür ve Turizm Bakanlýðý’na çaðrýda bulunarak “1987 yýlýnda Muhteþem Süleyman Sergisi’ne giden orijinal harita geri geldi mi? El memleketlerinde bir yýl boyunca sergilenen Piri Reis Haritasý Türkiye’de neden 25 yýldýr sergilenmiyor? Yoksa haritanýn orijinali Saray’da deðil mi?” ifadeleriyle kamuoyunda büyük yanký uyandýrýrken, programýn diðer konuðu Hattat Fuar Baþar yaþadýðý bir olayý paylaþarak kafalarý iyice karýþtýrdý.

Haritanýn orijinali nerede?
Ünlü Hattat Fuat Baþar, Öteki Gündem adlý programda “25 Ocak 1987 tarihinde Amerika Washington’da ‘Muhteþem Süleyman adýnda bir sergi düzenlenmiþti. O yýllarda Topkapý Sarayý’ndan pek çok tarihî eser de Amerika’ya sergilenmek üzere götürülmüþtü. Bana bir müddet sonra Ýstanbul Topkapý Sarayý’nda ders veren bir kiþi gelip ‘Muhteþem Süleyman Sergisi sebebi ile Piri Reis’in orijinal haritasý da Washington’a gitti. Hocam biz ayný ölçülerde benzer bir harita hazýrladýk. Malum turistler geldiði zaman en azýndan bunu sarayýmýzdaki sergide görsünler, boþ kalmasýn. Sizden ricamýz bu çizdirdiðimiz harita üzerine siz Osmanlýca yer isimlerini yazar mýsýnýz?’ dedi. Bende tamamen vatanperver duygularla ‘Elbette seve seve… Yeter ki kültürel bir hizmet olsun’ düþüncesiyle üstelik bu hizmet karþýlýðýnda para bile talep etmeden benden isteneni yaptým.” diyerek tüm dikkatleri Topkapý Sarayý’na çevirdi.
Programýn ardýndan sosyal paylaþým sitelerinde geniþ yanký bulan olay sonrasýnda Kültür ve Turizm Bakanlýðý apar topar bir sergi programý ile sadece 23 Ocak – 11 Þubat 2013 tarihleri arasýnda görülebilecek Piri Reis’in haritasýný kamuoyuna sundu. Ancak sergiyi ikinci gün gezen araþtýrmacý yazar Metin Soylu ilginç bazý deðerlendirmelerde bulundu. Soylu sergiye iliþkin þunlarý söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn düzenlemiþ olduðu bu sergi UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý’na yakýþan bir sergi deðildir. Biz böyle mi Piri Reis’in eserlerini dünyaya tanýtacaðýz? Her þeyden önce serginin tanýtým broþürlerinde dahi -UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý veya 500.Yýl Anýsýna- þeklinde hiçbir ibare yoktur.

Üzüldüðüm husus þudur ki tüm dünyanýn 2013 yýlýný sabýrsýzlýkla beklediði ve yurt dýþýndan dahi Piri Reis’in Haritasý’ný görme hayaliyle Türkiye’ye gelecek misafirler UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý bilinciyle gelip, afiþlerde bunu görememesi ve yalnýzca 20 gün boyunca sergilenmesi oldukça düþündürücüdür. Sayýn Bakan Günay’ýn açýklamalarýna göre ‘harita zarar görmemiþ, sapa saðlam ve orijinaldir’ denilmektedir. “Piri Reis Haritasý’nýn orijinal mi yoksa sahte mi?” olup olmadýðýna dair yapmýþ olduðum 10.10.2012 tarihli ihbarým neticesinde 04.01.2013 tarihli 63349525-821.00-2563 sayýlý cevabýnda “Söz konusu eserin organik nitelikli ve hassas bir yapýya sahip olmasý, mevcut halde sabit ýsý ve nem ortamýnda muhafaza edildiðinden herhangi bir fiziki müdahalede kolaylýkla tahribata uðrayabilme olasýlýðýnýn bulunmasý nedeniyle eser üzerinde herhangi bir incelemede bulunulmasýnýn uygun görülmediði” þeklinde resmi bir cevap verilmiþtir. Þimdi bende yetkililere þunu soruyorum: Peki, saðlam olan bu harita 25 yýldýr bugüne kadar neden sergilenemedi? Saðlam olan haritayý 25 yýldýr neden depolarda saklama gereði duyduk? Ayrýca saðlam olan harita bugün neden kriminale gir(e)miyor? Kamuoyunun kafasýndaki soru iþaretlerinin bu yýl çözüme kavuþmasýný bekliyorum.

“UNESCO 2013 Dünya Piri Reis Yýlý’nda Bu Eþsiz Harita 31 Aralýk’a Kadar Sergilenmelidir”

 

Araþtýrmacý Yazar Soylu, Topkapý Sarayý’nda yalnýzca 20 gün sergilenecek Piri Reis Haritasý’na iliþkin Sarayý eleþtirerek “Mademki harita hassas ve her an yýpranabilir tehlikesi vardý neden 1987 yýlýnda Amerika’da bir yýl, ardýndan da 1988 yýlýnda Ýngiltere ve Almanya’da sergilendi? Yabancý ülkedeki insanlar bir yýl boyunca haritayý çay- kahve eþliðinde gördü ve keyfine vardý. Biz Türk Milleti olarak kendi mirasýmýzý neden kýsýtlý gün sayýsý içerisinde görüyoruz. Hangi devirde yaþýyoruz? Gerekli alt yapýmýz yok ise o halde Topkapý Sarayý’ndaki diðer eserler nasýl halen sergileniyor? Bir Türk genci olarak buna itiraz ediyorum. Zaten tepki göstermeseydim harita yine sergilenmeyecekti. Kamuoyunda Piri Reis’in Haritasýný çok iyi tanýttýðýmý düþünüyorum. Saray’ýn söz konusu iddialarým karþýsýnda böyle manevralar yapmalarý yerine beni davet edip dinlemelerini beklerdim. 2013 Dünya Piri Reis Yýlý’nda Türk Amirali Piri Reis’in haritasýný yýl boyunca sergilemezsek Türkiye olarak dünyanýn gözünde de komik duruma düþeriz. Bu yüzden kamuoyuna da çaðrý da bulunuyorum. 11 Þubat 2013 tarihinden sonra haritayý depoya kaldýrmalarýna tepkilerini göstersinler.” dedi. Soylu, sergilenen Piri Reis’in haritasýnýn oldukça yeni olduðunu, hiçbir yeri yýpranmamýþ, hatta ýþýl ýþýl parladýðýný belirterek “500 yýllýk Harita Fýrýndan Yeni Çýkmýþ Gibi” yorumunu yaptý. Piri Reis Haritasý’nýn mutlaka kriminale girmesi gerektiðini sözlerine ekleyen Metin Soylu ayrýca Cumhurbaþkanlýðý’na da Piri Reis Haritasý’nýn soruþturulmasý için talepte bulunacaðýný ifade etti.
Ünlü Hattat Fuat Baþar, Topkapý Sarayý’na giderek sergilenen Piri Reis Haritasý’na iliþkin çok önemli deðerlendirmelerde bulundu. Baþar þunlarý söyledi; “Topkapý Sarayý’nda sergilenen Piri Reis haritasýnýn 1987 yýlýnda tarafýma deri üzerine çizdirilen kopya harita olup olmadýðý üzerinde ilk deðerlendirmelerimde söz konusu haritanýn farklý olduðunu tespit ettim. Ancak camekânýn gerisinden görebildiðim kadarý ile ümit ettiðim ve temenni ettiðimiz gibi haritanýn Topkapý Sarayý’nda uzun yýllardýr muhafaza edilen harita budur diye bir düþünce oluþtu. Bu durum bizler için sevindirici bir durumdur. Lakin merak ettiðim soru þudur: O halde 1987 yýlýnda bana deri üzerine sunduklarý ve üzerine Osmanlýca liman isimleri yazmam istenen harita þimdi nerede?

“Harita Üzerinde Tahrifat Var”

Baþar, Topkapý Sarayý’nda sergilenen Piri Reis Haritasý’nýn oldukça yeni olduðunu söyleyerek 500 yýllýk haritanýn böylesine ýþýl ýþýl parýldamasýný ise anlayamadýðýný vurguladý. Son olarak Ünlü Hattat Fuat Baþar, harita üzerindeki Latin Amerika hattýnýn sol tarafýndaki “Ben bu harita çiziminde Kristof Kolomb’tan yararlandým” þeklindeki ifadelerin kesinlikle Piri Reis’in el yazýsý olmadýðýný bu haritanýn mutlaka kriminal laboratuarlarýna sokulmasý gerektiðini söylüyor. Baþar; “Sonradan harita üzerine ilave edilmiþ bu yazýlar hangi dönemde iþlendiðini tespit etmemiz Türk Tarihi açýsýndan oldukça önem arz etmektedir. Piri Reis’in üzerinden Kristof Kolomb’un reklamýný yapmaya asla izin vermememiz gerekiyor” diyor.







 
 
Metin Soylu'nun hangi kitabýný daha baþarýlý buluyorsunuz?
Hepsi
Afet Okulu
Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir
Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi
  
 
 

 

ANA SAYFA YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR LETM
Siteden yararlanrken gizlilik ilkelerini okumanz tavsiye ederiz.
2024 Tm haklar sakldr.
zinsiz ve kaynak gsterilemeden yaynlanamaz.


izginet & Mehmet CAN