Anasayfa  | letiim Metin Soylu Facebook Metin Soylu Twitter

 

 
YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR BASIN ODASI
 
   Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir tüm seçkin kitapevlerinde!      Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi ÇIKTI!     
 



(Hattat Fuat Baþar)

Yazar Metin Soylu:Harita ABD’ye gitti Topkapý Sarayý’na gelmedi
Piri Reis’in yaþamý ve haritasý ile ilgili yýllardýr araþtýrmalar yapan Metin Soylu, ünlü dünya haritasýnýn 20-25 yýldýr Topkapý Sarayý’nda sergilenmemesini eleþtirdi. Soylu 2013 Piri Reis yýlý nedeniyle yayýnladýðý “Piri Reis Haritasý’nýn Þifresi” adlý kitabýnda yýllardýr kamuoyundan gizlenen tarihi bir gerçeðe yer vererek kafalarý karýþtýrdý.
Metin Soylu kitabýnda; “15 Kasým 2005 tarihinde Hattat Fuat Baþar’dan Piri Reis Haritasý ile ilgili bilirkiþi raporu talebinde bulundum. O yýl yine Topkapý Sarayý’na giderek Piri Reis’in 1513 yýlýnda çizdiði o meþhur dünya haritasýnýn orijinalini görebilmek için müracaat ettiðimde bana yine “Harita yýprandýðý gerekçesiyle kimseye gösteremiyoruz. Depoya kaldýrdýk.” þeklinde cevap verilmiþti. Ben bu konuyu o yýllarda Hattat Fuat Baþar’a söylediðimde bana yýllar evvel bizzat kendisinin yaþadýðý bir olaydan bahsetti.
Fuat baþar, “1987’de bana getirilen baþka bir harita üzerine Osmanlýca yazý yazmam istendi. Topkapý Sarayý’ndan gelen yetkililer Muhteþem Süleyman sergisi için ABD’ye giden haritanýn yerine bir kopyasýnýn bulunmasý için bana yazý yazdýrdý. O günden beri kafamda harita hakkýnda soru iþaretlerim bulunuyor. Üzerinde inceleme yaptýðýmda sol tarafta haritanýn nasýl yapýldýðýna dair yazýlarda farklý bir yazý karakteri görüyorum. Zaten o bölümdeki rengin koyuluðu da farký ortaya koyuyor. Harita dünya bilim çevreleri tarafýndan bir kültür ve tarih mirasý olarak kabul edilirken aslýný koruduðumuz hakkýnda þüphelerim var” diyor.
Soylu, “Yýprandýðý gerekçesiyle depoda duruyor” denilerek hiç sergilenmeyen harita için farklý bir iddiada bulundu. ABD’nin Washington eyaletinde 25 Ocak 1987’de açýlan Muhteþem Süleyman adlý sergiye giden eserlerin arasýnda haritanýn olup olmadýðýný araþtýran Soylu, serginin sonunda haritanýn iade edilmemiþ olabileceði iddiasýnda bulunuyor. Dayanak olarak yine hatta Fuat Baþar’a 1987’deki yaþadýðý bu olayý gösteren Metin Soylu, “Saraydaki harita mutlaka kriminale girmeli, uzman bilirkiþiler tarafýndan 1513’te yapýlan harita olup olmadýðý ortaya çýkartýlmalýdýr. Kristof Kolomb’la ilgili bölümlerin sonradan eklenmesi Türk denizcisi Piri Reis’in baþarýsýna gölge düþürmektedir. UNESCO, 2013’ü Piri Reis Yýlý ilan ederken bizler O’nun dünya tarihine geçen haritasýnýn orijinal olup olmadýðýndan þüphe ediyoruz” dedi.







 
 
Metin Soylu'nun hangi kitabýný daha baþarýlý buluyorsunuz?
Hepsi
Afet Okulu
Bedeli Çanakkale'de Kanla Ödenecektir
Piri Reis Haritasý'nýn Þifresi
  
 
 

 

ANA SAYFA YAZAR HAKKINDA KTAPLAR ELETR CEVAP KONFERANSLAR AFET OKULU RPORTAJLAR LETM
Siteden yararlanrken gizlilik ilkelerini okumanz tavsiye ederiz.
2024 Tm haklar sakldr.
zinsiz ve kaynak gsterilemeden yaynlanamaz.


izginet & Mehmet CAN